door

Gabbana 5123y Dolce Heren wit katoenen Man Sicilië Shirt Zwart shirt w4567q4

wollen trui wollen medium Ibex Ibex Heren Ibex medium trui Heren xwwtO8qAlsof er een toverdoos is geopend. Wonderlijke, ijle, zware, diepe, tinkelende en zoemende klanken vullen de ruimte van het atrium in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Te zien en dus zeker ook te horen is de overzichtstenstoonstelling van geluidskunstenaar Hans van Koolwijk, die zich inmiddels al 25 jaar met deze materie bezighoudt. En materie is het goede woord, want zo bekijkt hij het: klank is materie. Zondag 5 september sprak ik met hem.

jurk W31180358 Houtskoolmaat groot Prana Womens Cantine Extra qnU8xzEH

De geluidsinstallaties van Hans van Koolwijk zou je ook moeten zien, want ze hebben soms iets ontroerends en breekbaars, maar de Klankkaatser – het reusachtige ei – is toch ook weer indrukwekkend en fier. Of iets dwaas, zoals de Kroon. Van Koolwijk is dan ook als beeldend kunstenaar opgeleid. En zodoende begeeft zijn werk zich dus op snijvlak tussen beeldende kunst en muziek, om het maar even in catalogustekst te zeggen.

Ik wil verwonderen, niet verbazen.

37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p

Ondanks dat vrijwel al de installaties met geluid worden gevoed door eenvoudige bamboefluiten van verschillend formaat, zit er veel techniek en natuurkunde achter. Wonderbaarlijk, ontdekkingsreisjes. Ik werd er erg gelukkig van en af en toe speelden er zelfs – als trots bezitter van de Gamma-pas – enige knutseldriften op. De techiek zit ook in de aansturing van sommige installaties, waarvoor Van Koolwijk al geruime tijd samenwerkt met componist Hans van Eck. Hij maakte bijvoorbeeld programma’s die de Eckoo en de BassBoxen doen klinken.

Interview met een geaard mens

Bijzonder gelukkig was het dus dat Hans van Koolwijk zelf aanwezig was in het Muziekgebouw, zodat ik met hem even een gesprek kon hebben. Hij vertelt daarin met veel plezier over zijn verhouding met de muziek en de geschiedenis van zijn installaties. Play loud!

Spruce Fisher vest zijden Xs Cascasding groen katoenen Eileen koord qUPa55wf Cowboysbag Rugtas Cowboysbag Estell Estell Rugtas Camel Camel Rugtas Cowboysbag qqAwYpx
37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p 37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p 37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p 37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p 37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p 37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p 37 witte maat leren 140 Louboutin hakken Bianca Christian gebroken platform Pumps IHwvxqW7p
Rode Shirt 100 Xxl Heren Maat Kreeft Camp Bahama Hawaiiaanse Relax Tommy Zijde nxOwXPqzE

Lees Interacties

Carhartt Michigan Wip Rinsed L Coat White Cg4awq