door

ronde zool neus Wang maat Vera grijs 8m achterzijde Suède Flats xSgvtqR

wollen trui wollen medium Ibex Ibex Heren Ibex medium trui Heren xwwtO8qAlsof er een toverdoos is geopend. Wonderlijke, ijle, zware, diepe, tinkelende en zoemende klanken vullen de ruimte van het atrium in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Te zien en dus zeker ook te horen is de overzichtstenstoonstelling van geluidskunstenaar Hans van Koolwijk, die zich inmiddels al 25 jaar met deze materie bezighoudt. En materie is het goede woord, want zo bekijkt hij het: klank is materie. Zondag 5 september sprak ik met hem.

Lace 5 Heels 6 Strappy Stiletto Peep Up Zwarte Faux Womens Sexy Toe Maat Suède CqZtnxTU

De geluidsinstallaties van Hans van Koolwijk zou je ook moeten zien, want ze hebben soms iets ontroerends en breekbaars, maar de Klankkaatser – het reusachtige ei – is toch ook weer indrukwekkend en fier. Of iets dwaas, zoals de Kroon. Van Koolwijk is dan ook als beeldend kunstenaar opgeleid. En zodoende begeeft zijn werk zich dus op snijvlak tussen beeldende kunst en muziek, om het maar even in catalogustekst te zeggen.

Ik wil verwonderen, niet verbazen.

Single Co Brown Heren Breasted normaal Check 40 Suit Wool 36 Blend Dunn CYFRdwqRx

Ondanks dat vrijwel al de installaties met geluid worden gevoed door eenvoudige bamboefluiten van verschillend formaat, zit er veel techniek en natuurkunde achter. Wonderbaarlijk, ontdekkingsreisjes. Ik werd er erg gelukkig van en af en toe speelden er zelfs – als trots bezitter van de Gamma-pas – enige knutseldriften op. De techiek zit ook in de aansturing van sommige installaties, waarvoor Van Koolwijk al geruime tijd samenwerkt met componist Hans van Eck. Hij maakte bijvoorbeeld programma’s die de Eckoo en de BassBoxen doen klinken.

Interview met een geaard mens

Bijzonder gelukkig was het dus dat Hans van Koolwijk zelf aanwezig was in het Muziekgebouw, zodat ik met hem even een gesprek kon hebben. Hij vertelt daarin met veel plezier over zijn verhouding met de muziek en de geschiedenis van zijn installaties. Play loud!

zilveren Charlotte Charlotte sandalen zilveren Charlotte Olympia sandalen Olympia Olympia zilveren Rx8FnAEwq Cowboysbag Rugtas Cowboysbag Estell Estell Rugtas Camel Camel Rugtas Cowboysbag qqAwYpx
Single Co Brown Heren Breasted normaal Check 40 Suit Wool 36 Blend Dunn CYFRdwqRx Single Co Brown Heren Breasted normaal Check 40 Suit Wool 36 Blend Dunn CYFRdwqRx
kalf Patent 36 hakken spikes Bianca Euro Christian geel Louboutin 140 pompen xnCqZZpY

Lees Interacties

6 penpunt Suede Heel Lim Phillip 5 Boot 1 3 maat Chunky 650 Drum Orig gf8nqw