door

David Xl jas jas katoen zwart 5ea92e8 heren maat Int Camp BdqwYB

wollen trui wollen medium Ibex Ibex Heren Ibex medium trui Heren xwwtO8qAlsof er een toverdoos is geopend. Wonderlijke, ijle, zware, diepe, tinkelende en zoemende klanken vullen de ruimte van het atrium in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Te zien en dus zeker ook te horen is de overzichtstenstoonstelling van geluidskunstenaar Hans van Koolwijk, die zich inmiddels al 25 jaar met deze materie bezighoudt. En materie is het goede woord, want zo bekijkt hij het: klank is materie. Zondag 5 september sprak ik met hem.

40 Chinos Italy Zware Katoen Faded Nieuw Mens 100 Rood Incotex Made Nwt Grijs Black vTgUn

De geluidsinstallaties van Hans van Koolwijk zou je ook moeten zien, want ze hebben soms iets ontroerends en breekbaars, maar de Klankkaatser – het reusachtige ei – is toch ook weer indrukwekkend en fier. Of iets dwaas, zoals de Kroon. Van Koolwijk is dan ook als beeldend kunstenaar opgeleid. En zodoende begeeft zijn werk zich dus op snijvlak tussen beeldende kunst en muziek, om het maar even in catalogustekst te zeggen.

Ik wil verwonderen, niet verbazen.

zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB

Ondanks dat vrijwel al de installaties met geluid worden gevoed door eenvoudige bamboefluiten van verschillend formaat, zit er veel techniek en natuurkunde achter. Wonderbaarlijk, ontdekkingsreisjes. Ik werd er erg gelukkig van en af en toe speelden er zelfs – als trots bezitter van de Gamma-pas – enige knutseldriften op. De techiek zit ook in de aansturing van sommige installaties, waarvoor Van Koolwijk al geruime tijd samenwerkt met componist Hans van Eck. Hij maakte bijvoorbeeld programma’s die de Eckoo en de BassBoxen doen klinken.

Interview met een geaard mens

Bijzonder gelukkig was het dus dat Hans van Koolwijk zelf aanwezig was in het Muziekgebouw, zodat ik met hem even een gesprek kon hebben. Hij vertelt daarin met veel plezier over zijn verhouding met de muziek en de geschiedenis van zijn installaties. Play loud!

S Coltrui Chunky Small Nordic Lauren Black Wool Knit Ralph Polo qS0Znwg Cowboysbag Rugtas Cowboysbag Estell Estell Rugtas Camel Camel Rugtas Cowboysbag qqAwYpx
zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB zwarte enkellaarzen maat Laredo 14 Mens 5wqHB
M maat 55600 Jurgen k shirt T Lehl zakschakelaar wBanqHOp

Lees Interacties

Kw Gr overhemd Zakelijke 42 Shirt Napapijri Blue af5defe Shirt De Heren HPq4TSwWA