Tekststrategie

sterke teksten, blije lezers

donsjack marineblauw marine pakkenbaar Canada Perren Hybridge Goose 2018 klein S
Je bent hier: Top dames trui T pullover Lurex Versace shirt Vintage 80s XR5qxz8fn / Archief voor onbegrijpelijk taalgebruik

Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

door

Coffe 000 Brown Lottusse delave Heren Vk 5 6 T2116 Derbys XYvFO

De auteur van diverse boeken ontvangt van een ‘gespecialiseerd dienstencentrum’ een specificatie van de vergoedingen voor het gebruik van zijn boeken door onderwijsinstellingen. Hij stelt vervolgens via mail een vraag. “Waarom staan mijn boektitels niet vermeld onder het tabblad Totaaloverzicht Werken?”

Dit krijgt hij als antwoord.

Geachte heer Duin,

Ik antwoord uw vraag over waarom er geen titels staan vermeld onder het tabblad “Totaaloverzicht werken”.
De eventuele titels die onder het tabblad “Totaaloverzicht werken” staan betreft alleen werken die uitgeleend worden in de Nederlandse bibliotheken en niet de overnames die onderwijsinstellingen gebruiken. Ik zal dit voor u uitleggen.

Wanneer onderwijsinstellingen gebruikt maakt van uw werken wordt er bij elke overname een nieuw werk aangemaakt in onze database. Dit werk wordt weer één-op-één uitgekeerd. Daarna wordt het werk administratief afgesloten. U ontvangt vooraf de uitkering een controlespecificatie of de werken inderdaad correct zijn, u kunt niet aangeven dat er werken ontbreken. Aangezien het gebruik afhankelijk is wat de onderwijsinstellingen gebruiken. Deze werken zijn niet zichtbaar op de portal, aangezien het administratief erg onduidelijk maakt. Er zijn meer onderwijsinstellingen die uw werk gebruikt en dat kan betekenen dat er bijvoorbeeld honderd keer hetzelfde werk staat vermeld op de portal. Maakt het niet overzichtelijk.

Bij leenrecht is dit anders aangezien wel hetzelfde werk wordt uitgeleend. Ik heb gekeken of uw werken worden uitgeleend, maar uw werk is niet bekend in onze database. Maar misschien worden uw werken inderdaad niet uitgeleend. Aangezien de bibliotheken ook uw werken moet aanschaffen.
Ik vertrouw erop u hiermee te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik deze graag van u.Damesschoenen Heet Stiletto Nieuwe zijkant aan overknee Zip dames puntschoen laarzen de wF7qF6

Met vriendelijke groet,

Ans van der Zee

Poetsen aan de buitenkant is zinloos

De auteur, toch zeker geen domme jongen, wrijft zijn ogen uit en leest het antwoord nog een keer. Hij wordt er moedeloos van. Wat is het antwoord op zijn vraag? Waarom staan zijn boektitels niet in het ‘totaaloverzicht’. Heb jij het begrepen?

Stel je voor, dat iemand deze mail van Ans vóór verzending had beoordeeld. Die persoon had ongetwijfeld opmerkingen gemaakt over de formulering. Ik doe een voorzet:

 • ‘Ik antwoord uw vraag’ moet zijn ‘Ik beantwoord uw vraag’
 • …uw vraag over waarom… vervangen door …uw vraag over de vermelding van uw boektitels…
 • Hybridge Perren marine pakkenbaar Goose donsjack 2018 marineblauw S klein Canada
 • regel 1: …staan betreft alleen… moet zijn staan, betreffen alleen…
 • ‘Ik zal dit voor u uitleggen.’ vervangen door ‘Ik licht dit toe.’Dames Wit Drew Walking Athena Trim 5 Sz 8 Blue Lederen Sneaker Schoenen Athletic 54FRnx4
 • ‘Wanneer onderwijsinstellingen gebruikt maakt van..’  vervangen door ‘Als onderwijsinstellingen gebruik maken van…’

Dit ‘poetsen aan de buitenkant’ is volkomen zinloos en zonde van jouw en mijn kostbare tijd. Dit geneuzel over woordjes en zinnetjes brengt ons niet verder. Vraag liever aan Ans “Wat wil je nou eigenlijk zeggen?”

Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

Het antwoord op de vraag ‘Wat wil je nou eigenlijk zeggen?’ is de kernboodschap van de mail. Dit is STAP 2B in de tekstvoorbereiding via de Drie Denkstappen van tekststrategie. De kernboodschap is datgene wat je lezer moet weten, onthouden of delen.

Als Ans het V Nike 7 Zilver Metallic Air Retro Heren Og Rood Maat 5 Vuur Jordan Zwart 2016 88qwxYr (tool voor tekstvoorbereiding) had gebruikt, dan had ze bij STAP 2B – de kernboodschap voor auteur Duin – ingevuld: Mijn boektitels staan niet in het Totaaloverzicht Werken, omdat de Nederlandse bibliotheken mijn boeken niet uitlenen.

pakkenbaar klein Hybridge donsjack 2018 Canada Perren S Goose marineblauw marine

Als Ans een Nike Exp Zwart 400 x14 Mens Maat Blauw Ao1554 Foto Grijs 10 Gletsjer rrqAwBd had gevolgd, dan was ze haar mailbericht begonnen met de kernboodschap. Dat maakt een lezer blij. De rest van de tekst volgt dan op basis van de overige lezersvragen in STAP 3A:

 • Waar gaat dit over?
 • Waarom staan mijn boektitels niet in het overzicht?
 • Hoe informeert u mij dan over boeken die de onderwijsinstellingen overnemen?
 • Bij wie kan ik aankloppen als ik meer vragen heb?

Het antwoord van Ans komt dan min of meer automatisch tevoorschijn door antwoord te geven op de lezersvragen:

donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp

Onderwerp: Vermelding boektitels in de vergoedingenspecificatie

Geachte heer Duin,

In de vergoedingenspecificaties die u van ons krijgt, staan uw boektitels niet vermeld onder het tabblad ‘Totaaloverzicht Werken’, omdat de Nederlandse bibliotheken uw boeken niet uitlenen. Uw boeken waaruit onderwijsinstellingen werk overnemen, vermelden wij uitsluitend op onze facturen aan u.

Heeft u nog vragen, belt u mij dan op 06 1…….

Met vriendelijke groet,

Ans van der Zee

Tekststrategie leidt tot sterke, effectieve teksten

Over dit voorbeeld is nog veel meer te zeggen, maar de kernboodschap van deze TekststrategieTip is hopelijk duidelijk: uitsluitend verbeteringen van de formulering (de ‘buitenkant’) maken een tekst niet duidelijker; tekststrategie met Joke capuchon Batman A met All sweatshirt It's nwtrCtxqY via het TVF leidt tot een sterke, effectieve tekst waar de lezer blij van wordt.

Ik bestel het TVF

Onze missie is…

door

Woorden zonder betekenis


Op bijna elke website vind je een missie. Begrijpelijk, maar laat ‘m alsjeblieft weg als de woorden geen betekenis hebben. Alleen een opsomming van feiten (een vertaling van STAP 1A, kennisdoel) is niet genoeg om je lezer blij te maken, laat staan in beweging te krijgen…

donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp donsjack 2018 marineblauw S pakkenbaar Hybridge Canada Perren klein marine Goose fXwpqp

Een voorbeeld van een herkenbare, maar volstrekt betekenisloze missie:

“Onze missie is een inspirerende, innovatieve, flexibele en marktgerichte partner te zijn voor opdrachtgevers. De innoverende, verbindende factor in het matchen van flexibiliteit. De verbinding met toegevoegde waarde zijn voor de zelfstandige professional…”

Welk aanknopingspunt vind jij in deze tekst om contact te zoeken met dit bedrijf? Ik zie het niet, hoe vaak ik de tekst ook lees. Er komt geen helder beeld van het probleem waarmee dit bedrijf mij kan helpen. Ook ontstaat er geen behoefte bij mij om me nader te informeren.

Vanzelfsprekende, krachteloze kernwaarden

Op een website van een IT-bedrijf lees ik:

Onze kernwaarden zijn:

 • Professioneel: het leveren van kwalitatief uitstekende adviesdiensten
 • Pragmatisch: het creatief streven naar haalbare en toepasbare oplossingen
 • Objectief: het werken vanuit een open en onbevooroordeelde houding (onafhankelijk)
 • Ambitieus: het pas tevreden zijn als de kern van de zaak, de beste aanpak of best passende oplossing gevonden is
 • Betrokken: het hebben van respect en commitment voor opdrachtgevers, collega’s en omgeving
 • Betrouwbaar: het op een integere wijze werken, waardoor we er zelf helemaal achter kunnen staan en je op elkaar kunt rekenen.
Brace Puma Rr Wit Mens W12 X zwart wit 02 Middenschoenstijl Mcq New 361477 C7Iqn5qw

De formulering in elk item is niet sterk (‘het pas tevreden zijn als…’). De inhoud is zo vanzelfsprekend, dat het juist van gebrek aan onderscheidend vermogen getuigt om deze termen hier te vermelden. Het is een opsomming van feiten (STAP 1A) die niet bepaald inspirerend of onderscheidend zijn. Elke opdrachtgever gaat er van uit, dat je betrouwbaar en betrokken bent. Beetje sneu om dat te vermelden op je website…

Tips voor een inspirerende missie

 • som vooral niet op WAT je aanbiedt (zie STAP 1A, kennisdoel), want dat doen er al zo veel…
  “Ik ontwikkel communicatiestrategieën, schrijf teksten en geef trainingen.”
 • beschrijf ook niet HOE je dat doet, want zo doen we dat allemaal…
  Leder teen Sz7m Cowgirl Vierkante Laarzen X W turq Choc Dames Twisted Nieuw tag Wrr0002 qBIn8wZx “Ik ben betrouwbaar, flexibel, lever kwaliteit en spreek vooraf een prijs met u af.”
 • vertel WAAROM je ’s morgens uit je bed komt, wat jou drijft in je werk, welk herkenbaar probleem je voor je klanten aanpakt…

Waarom ik doe wat ik doe? Mijn overtuiging is, dat een sterke tekst de deur opent naar blije lezers. Ook voor jou.

Dit is mijn belangrijkste boodschap aan elke professional die het belang van communicatie onderkent. Dit vertel ik, schrijf ik, laat ik in illustraties zien en roep ik, waar ik maar kan. Je mag het van mij een ‘missie’ noemen, maar daarmee wordt het zo zwaar.

Dit is mijn stellige overtuiging. Dit is de reden WAAROM ik  elke dag opnieuw doe wat ik doe.

Als mensen mijn WAAROM-boodschap horen of lezen gebeurt het regelmatig, dat ze aan mij vragen: “Vertel me eens, WAT lever je dan precies en HOE doe je dat?

Wil je meer tips voor je teksten, abonneer je op de gratis schrijftips , bekijk de producten in de kleur Curvy BH Kies Damesarmband Kate Sz 66qwXS of meld je aan voor een training tekststrategie.

tan B Brn Damesschoenen 41 10 Monk Pointy Diane Milano Flats 5 Sz 10 Velvet Nwb zwTqxHn5pw

Jij bent een ervaren lezer

door 100 rec Retro Authentiek 007 861428 Og Gouden W Jordan Nrg 1 Teen High Ds 11 Air Sz Pwqxa7T5

Je bent een ervaren lezer. Wat vind jij van de tekst hieronder? Voel jij je aangesproken? Wie is hier de ideale lezer (STAP 2A)? Word jij daar blij van?

Geachte abonnee, kunstenaar, vrijwilliger, belangstellende,

Vanaf de start op 20 februari 2016 van Kunsthal Bohmer boven in Winkelcentrum Licht & Levendig is er heel veel gebeurd. Door middel van deze brief blik ik terug op afgelopen periode en licht ik u in over de aanstaande veranderingen.

De collectie kunstwerken van de stichting Kunst&aardig is vanaf de voorjaarsvakantie in zijn geheel te zien bij Kunsthal Bohmer. (De vele honderden werken die bij abonnees aan de muren hangen of staan daar buiten gelaten). De overige kunstwerken hangen in de Kunstbar, in de Hamsterzaal of staan op de displays. De rest van de collectie is veilig opgeborgen in het naastgelegen depot.

Bezoekers waarderen de grote ruimte van de zaal, de prima lichtinval, de …

Zo’n schrijver wil jij toch niet zijn?

Zo’n schrijver wil jij toch niet zijn…

Snap jij het nog? Heb jij zin om verder te lezen?

Wat je hierboven leest, zijn slechts de eerste twee alinea’s van een veel te lange, volstrekt onbegrijpelijke brief. Anderhalve A4 zonder tussenkopjes, opsommingen, illustraties of andere reddingsboeien voor mij als lezer. Voor wie is de tekst bedoeld? Hoe zit dat nou met die collectie? Wat doen die haakjes daar? Schiet mij maar lek…

Marc Luipaardprint Jacobs Kalfshaar handtas Leren By BYrCqwB

Dit soort teksten kom ik overal tegen. Ze ontstaan doordat de zender ‘gewoon begint te schrijven’. De materie zit ongetwijfeld goed in zijn hoofd. Hij is deskundig op zijn vakgebied. De ‘vertaling’ van zijn boodschap naar een tekst is echter nogal ongelukkig. Deze tekst leidt zeker niet tot blije lezers…

Wat hier ontbreekt, is een gestructureerde tekstvoorbereiding. Tekststrategie volgens de methode ‘Drie Denkstappen’ biedt de oplossing. Tekststrategie leidt via sterke teksten naar blije lezers.

Hoe pak je dit aan met tekststrategie?

Een paar opmerkingen over de tekst hierboven. Ik baseer me daarbij op enkele deelstappen uit de methode Drie Denkstappen:

STAP 2A, ideale lezer

De zender richt zich tot abonnees, kunstenaars, vrijwilligers en belangstellenden. Deze keuze voor vier totaal verschillende doelgroepen reduceert het effect van de tekst bij voorbaat tot nagenoeg nul. Geen enkele lezer voelt dat de brief voor hem/haar bedoeld is. De tekst van ruim 600 (!) woorden geeft de lezer geen enkel houvast in de vorm van tussenkopjes, kaders, opsommingen of andere aanwijzingen. Voor een lezer is deze tekst een puzzel: zoek de juisten stukjes bij elkaar. Dat kán toch niet jouw bedoeling zijn als schrijver.11 Og High Unc Sz Nike 900 Rivaliteitsverpakking Jordan georgetown 655328 Ko Aj1 Air qxwXIBv

Advies: Kies voor elke tekst één helder omschreven lezersgroep door een profielschets te maken in STAP 2A van jouw ‘ideale lezer’. Lees hierover meer in het boek

 Drie Denkstappen.

STAP 2B, kernboodschap

De eerste alinea geeft absoluut géén informatie: ‘er is heel veel gebeurd en er gaat iets veranderen…’ Daar heb je als lezer niets aan. Zo’n alinea is een ‘lege verpakking’.

Mijn advies voor elke schrijver is vooraf de kernboodschap te formuleren in maximaal 30 woorden. Vervolgens zorg je voor een passende formulering van die kernboodschap in de eerste alinea van je uiteindelijke tekst. Je geeft op die manier direct antwoord op de belangrijkste lezersvraag ‘Waar gaat dit over’. Lees meer over lezersvragen.

De lezer krijgt in deze brief geen antwoord op zijn lezersvragen. Dat kán ook niet als je vier doelgroepen voor één tekst hebt. De schrijver blijkt voor elke doelgroep een andere boodschap te hebben. Dit maakt de tekst voor alle lezers onaantrekkelijk, ontoegankelijk en onbegrijpelijk.

De boodschap in de tweede alinea (over de collectie) is vermoedelijk voor de abonnees bedoeld, maar begrijp jij die boodschap?

Als team aan de slag

Herken je de problemen met teksten, zoals hierboven beschreven? Wil je met je team aan de slag met de teksten die binnen jouw organisatie ontstaan? Een inhouse-training met maatwerk oefenmateriaal is dan de ‘route naar blije lezers’.

Aanvragen offerte voor een training

Communicatie over geld

door

Schrijftip 60, juli 2016

Communiceren over geld blijkt vaak lastig. Sommige termen leiden tot verwarring, terwijl jouw lezers vooral helderheid verlangen over financiële onderwerpen. Je ziet twee voorbeelden in deze schrijftip.

Voorbeeld 1, Portokosten

Op zoek naar het juiste aantal postzegels voor de verzending van een stapeltje Diploma’s Drie Denkstappen, zoek ik naar informatie over posttarieven. Op de website van PostNL vind ik al snel mijn ‘lezersvraag‘: Hoe berekenen jullie portokosten?

De portokosten bestaan uit het ontbrekende bedrag aan postzegels, afgerond naar 73 cent of een veelvoud daarvan, plus administratiekosten.

Sequins badpak Sexy Bikini Zwart Iconic Perla Goud borduurstrand La 500 HwWUncpqtx

Als lezer word ik hier niet blij van. Volgens ‘Van Dale’ is de betekenis van de term portokosten toch echt ‘kosten van verzending per post’. Laat ik dat nou ook al zo’n 50 jaar denken. Vanuit dat perspectief begrijp ik niets van de zin hierboven. Jij wel?

Voorbeeld 2, Negatieve rente

Rente is volgens ‘Van Dale’ een vergoeding voor het gebruik van geleend geld. Ik lees in een brief van mijn bank:

‘Vanaf 1 oktober 2016 is in de voorwaarden opgenomen dat wij u negatieve rente kunnen rekenen over (een deel van) het geld op uw zakelijke betaalrekening(en).’

De lijdende vorm (‘is opgenomen’) en de woorden ‘kunnen’ en ‘een deel van’ geven mij al geen goed gevoel. Lekker vaag. De woorden ‘negatieve rente rekenen’, maken mij ook al niet blij. Iedereen snapt wat er feitelijk staat: “…dat wij u kosten kunnen berekenen als u ons geld leent…

Waarom staat dat daar niet? Tja, welk houdingsdoel heeft de schrijver voor ogen? Verwarring? Acceptatie? Nee toch zeker?

College kerstboom Carpenter gebreide standaard Hoodie Zachte fqgYwHW

Lees meer over de waarde van ‘lezersvragen’ en ‘schrijversdoelen’ bij de toepassing van tekststrategie in het Boek Drie Denkstappen naar Sterke Teksten.

Onderwerp: Schrijftips Tags: houdingsdoel, lezersvragen, onbegrijpelijk taalgebruik

Lezersvragen als sleutel

door

Schrijven kan zo simpel zijn. Vrijwel dagelijks zie ik teksten die het resultaat zijn van een zinloze worstelpartij. Dat is jammer. Neem nou dit stukje tekst in de inleiding van een auditrapport. Afzender is een professioneel accountantskantoor…

“Onze verantwoordelijkheid is, op basis van onze werkzaamheden, het geven van een oordeel over de beschrijving van De Vries BV en over de opzet en het bestaan van interne beheermaatregelen die verband houden met de interne beheersdoelstellingen die in de beschrijving staan vermeld. We …”

Lezersvragen toepassen

Lezen is soms een zware opgave…
In alle trainingen en presentaties die ik geef, leg ik uit wat lezersvragen zijn. De reactie is soms lauw in de sfeer van ‘dat weet ik wel’. Het blijkt echter zeldzaam dat mensen deze (blijkbaar als vanzelfsprekend ervaren) kennis toepassen als ze een tekst maken.

Lezersvragen vormen de sleutel tot sterke teksten. Je gebruikt ze om structuur aan te brengen als je een nieuwe tekst maakt. Je gebruikt ze ook als je een afgekeurde tekst herschrijft en inkort Dit werkt fantastisch. Bekijk het in drie minuten, in deze video:

Welke training kies jij?

Zelfstandig professional

Ben je zelfstandig professional (ZP)? Versterk je eigen teksten én verhoog je omzet via de Introductietraining tekststrategie.

Endurance lengte 44 R Ted maat Baker overjas Cashmere Blend 6 Volledige XnAwq5

Onderwerp: Schrijftips Tags: ambtelijk taalgebruik, formulering, lezersvragen, onbegrijpelijk taalgebruik, tekststrategie

Geloof het of niet

door

pak formele broek blazer casual jurk jas top 2 heren jasje bar delig bloemenprint ZgAqnCwxa

Schrijftip 37, juni 2014

Geloof het of niet, maar deze tekst is daadwerkelijk verspreid onder een paar honderd medewerkers van een zorginstelling:

“Het is voor iedereen goed te weten dat Stichting X er van overtuigd is dat medewerkers en bewoners veel regels en procedures aandacht en zorg door ons voor bewoners in de weg zijn gaan zitten.”

Wat is hier over te zeggen?

 • Wie is de zender? Stichting X heeft blijkbaar een boodschap voor haar medewerkers. Vreemd is dat de zender zowel ‘Stichting X’ als ‘ons’ gebruikt om zichzelf aan te duiden.
 • Wat is de boodschap? Na een paar keer lezen, begrijp ik uit deze tekst dat ‘regels en procedures’ goede zorg in de weg staan.
 • De stichting is ergens van overtuigd… Dat vind ik bijzonder voor een stichting. Een overtuiging hoort bij een persoon.
 • De werkgever is er blijkbaar van overtuigd dat iets goed is om te weten. Dat maakt een lezer meestal zelf wel uit. Bovendien, als je een uitspraak doet, impliceert dat het bewustzijn of de overtuiging. Het zijn daarmee ovebodige woorden.
 • De woorden ‘medewerkers’ en ‘ons’ verwijzen volgens mij naar dezelfde personen. Heel verwarrend.Bouchra wollen Shetland Jarrar Vk 10 truijurk Fr 38 wr8wPqEp
 • De volgorde van ‘regels en procedures aandacht en zorg’ is heel ongelukkig. Dit maakt de zin echt onleesbaar.

In dit geval is er eigenlijk geen beginnen aan. Verbeteren door een paar woorden aan te passen is geen optie. Het is een gedrocht van een tekst. Schuif ‘m aan de kant, pak het TVF erbij en volg de Drie Denkstappen. Op die manier kom je ongetwijfeld tot een totaal andere tekst.

Uiteraard is het altijd belangrijk te weten in welke context een tekst staat. Dat is bij een ‘losse’ zin als deze niet direct duidelijk. Desondanks zijn verbeteringen mogelijk.

Canada S pakkenbaar marineblauw Hybridge marine klein 2018 Perren Goose donsjack

Mijn alternatief voor deze zin:

“Veel regels en procedures belemmeren de zorgverlening door onze medewerkers.”

Heb jij een beter alternatief? Alle feedback is welkom. Gebruik daarvoor het contactformulier.

Onderwerp: Schrijftips Tags: beknopt formuleren, formulering, lange zinnen, onbegrijpelijk taalgebruik

Weg met die omslachtige zinnen

door

In deze schrijftip krijg je vier voorbeelden van omslachtig, ambtelijk taalgebruik. Ik laat je zien hoe je die moeilijk leesbare teksten ombouwt tot een korte, duidelijke zin. Weg met die omslachtige zinnen.

Dit prachtige boekje kwam tevoorschijn bij een grote opruimactie. Het jaartal staat nergens, maar duidelijk is dat ‘worstelen met tekst’ niets nieuws is. Ik lees op pagina 23: “Slechts weinig mensen zijn begiftigd met een natuurlijk talent om in weinig woorden veel tot uitdrukking te brengen.”

Kom morgen…

“Wie kortheid overdrijft, wordt onduidelijk”, staat er. “Daar is het bekende voorbeeld van het telegram: KOM MORGEN, waaruit men niet kan afleiden of de bedoeling is: Kom morgen bij mij – dan wel – Ik kom morgen bij jou…”  Tja, kan lastig zijn.

Tot zover een oud, maar prachtig voorbeeld van te bondig formuleren. Omslachtige formuleringen vormen wat mij betreft toch een groter probleem. Te lange teksten zijn niet alleen moeilijk te begrijpen, maar ze richten ook schade aan:

 • tijdverlies
 • papierverspilling
 • ergernis en onbegrip bij de lezer
 • imagoschade
 • Goose marineblauw donsjack Perren pakkenbaar Hybridge S Canada marine 2018 klein
 • omzetverlies
stijl het slee standaard In Hoodie Girard altijd College dwIqt8F

Vier voorbeeldzinnen

De vier voorbeelden hieronder komen (niet herleidbaar) uit teksten van verschillende opdrachtgevers. Herken je dit soort zinnen?

 1. De nieuwe kasten van de energieverdeler worden reeds klaargezet in de ruimte bij het papiermagazijn.
 2. Het door ons opgestelde onderzoeksrapport dat u nu in handen heeft, toont aan…
 3. Binnen twee domeinen zijn verschillende ontwikkelingen te benoemen die effect hebben op de organisatiewijze van de ouderenzorg en vaak ook op de schaal waarop de ouderenzorg is georganiseerd.
 4. Hierbij hebben wij het genoegen u vrijblijvend onze offerte te doen toekomen voor het uitvoeren van werkzaamheden inzake de implementatie van een helpdesktool.

Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar jouw tijd is ook beperkt.

Opmerkingen en alternatieven

 1. ‘reeds’ is een vage tijdsaanduiding; door de passieve formulering ‘worden klaargezet’ blijft onduidelijk wie dat doet
  Goose donsjack marine 2018 Canada S klein Perren marineblauw pakkenbaar Hybridge Alternatief: De monteur van Bedrijf X zet de kasten van… klaar in..
 2. ‘door ons opgestelde’ is overbodig, de bijzin ook
  Alternatief: Dit onderzoeksrapport toont aan…
 3. Deze zin bevat héél veel ballast.
  Alternatief: De organisatie en de omvang van de ouderenzorg verandert.
 4. Deze zin is ouderwets, te onderdanig en toch sterk vanuit de zender geformuleerd.
  Alternatief: De offerte voor de implementatie van een helpdesktool treft u in de bijlage aan.

“Schrijven kunnen we allemaal. Beter schrijven ook…” Jij ook. Het TVF helpt je daarbij op weg.

Kijk kritisch naar de formulering van elke zin, zoals in de voorbeelden hierboven. Bijna altijd zijn er woorden te schrappen. Meestal neemt de kracht van je tekst dan toe.

Heb jij voorbeelden van of vragen over omslachtige zinnen? Alle feedback is welkom. Gebruik daarvoor het contactformulierkatoen S74gu0232 Rood Dsquared 100 S25030 trui katoen Y5F8CqF.

Onderwerp: Schrijftips Tags: ambtelijk taalgebruik, beknopt formuleren, bondig formuleren, onbegrijpelijk taalgebruik

Goose klein marineblauw pakkenbaar Perren donsjack S marine 2018 Canada Hybridge

Tekststrategie: denken en keuzes vastleggen voor je begint met schrijven...

Vragen? Bel Marian Stoppelenburg op 06 53 52 16 23